2024-05-15 08:07Pressmeddelande

Anders Persson ny styrelseordförande för SwedenBIO

Anders PerssonAnders Persson

Anders Persson, Executive director för strategi och innovation i ekosystemet på AstraZeneca, tar över rollen som styrelseordförande på branschorganisationen SwedenBIO.

Anders Persson har varit ordinarie styrelseledamot i SwedenBIO sedan 2021 och valdes till ordförandeposten under årsstämman som hölls i Stockholm den 14 maj. Han efterträder Lotta Ljungqvist som har haft rollen sedan 2021.

– Det känns oerhört spännande och stimulerande att få axla rollen som ordförande för SwedenBIO. Jag ser verkligen fram emot att tillsammans med SwedenBIO:s styrelse och vd Jessica Martinsson få jobba med och utveckla det imponerande nätverk som organisationen har byggt upp genom åren. Mitt fokus kommer ligga på att ge SwedenBIO en ännu starkare röst i life science-frågor, skapa så stor nytta som möjligt för medlemsföretagen, och tillsammans med dem bidra till att stärka den svenska life science-sektorn, säger Anders Persson.

Anders Persson leder ekosystemsstrategin för AstraZeneca R&D i Göteborg. Han har över 25 års erfarenhet från global läkemedelsutveckling inom alla faser av värdekedjan och genom både ansvar för läkemedelsprojekt, seniora ledarskapsroller liksom att leda stora organisationsförändringar. En röd tråd i Anders karriär har varit att ständigt utmana status quo och att söka möjligheter till affärsbättringar, alltid med fokus på helheten. Anders har studerat biologi, kemi och har en PhD i Biokemi vid Lunds universitet.

– Jag ser fram emot att jobba närmare Anders och jag är övertygad om att hans unika position i vårt community, med insikter från både det globala läkemedelsbolaget och den dynamiska startup-miljön kommer addera extra värde till alla våra medlemmar, kommenterar Jessica Martinsson, CEO & Director General på SwedenBIO.

SwedenBIO bildades för över 20 år sedan och har växt till att bli Sveriges och Nordens största branschorganisation inom life science med över trehundra medlemsföretag. Samtidigt har branschens betydelse för svensk ekonomi ökat i takt med stigande läkemedelsexport, fler företag och nya arbetstillfällen. Frågan om hur Sverige kan behålla och stärka sin position som en ledande life science-nation hamnar allt högre upp på den politiska agendan och SwedenBIOs roll som en viktig röst för branschen blir alltmer central.

Den nya styrelsen i sin helhet:
Ordförande: Anders Persson, AstraZeneca
Vice ordförande: Kerstin Falck, Pfizer
Styrelseledamöter:
Sana Alajmovic, Sigrid Therapeutics
Carl Kilander, HealthCap
Christin Wesström, Sobi
Mårten Winge, Strike Pharma
Renee Lucander, Calliditas
Sara Corin, Cytiva

 


Om SwedenBIO

Branschorganisationen SwedenBIO arbetar för en konkurrenskraftig life science-sektor i Sverige. Vi gör det genom att skapa effektiva kontaktytor mellan sektorns olika aktörer, genom att bygga kunskap och genom att ge branschen en stark röst i samhällsdebatten.   Våra mer än 330 medlemsföretag bedriver verksamhet inom läkemedelsutveckling, bioteknik, medicinteknik och diagnostik eller är experter inom bland annat affärsutveckling, finansiering, immaterialrätt och juridik.


Kontaktpersoner

Jessica Martinsson
CEO & Director General
Jessica Martinsson
Afram Yakoub
Communications Manager
Afram Yakoub