Den växande life science-sektorn i Sverige har under den senaste tioårsperioden utökat möjligheterna att finansiera sin verksamhet. Det visar resultatet av en enkät, som besvarats av medlemmar i branschorganisationen SwedenBIO. Resultatet publiceras idag i rapporten Bridging the Gap, som också pekar ut 2018 som ett rekordstarkt år för omfinansiering av life science-bolag noterade på börslistorna.
– I en industrisektor där tillgång till riskkapital är en hörnpelare för att bygga framgång och tillväxt är det mycket glädjande att se den starka kapitalförsörjningen till bolagen, kommenterar Jonas Ekstrand, VD i branschorganisationen SwedenBIO.
Enkäten har samlat in data på 361 finansieringshändelser sedan grundandet i fyrtiosex bolag under perioden 2007-18 och visar att svenska privata aktieinvesterare (t.ex. private equity och venture capital) fortsätter att vara den vanligaste källan till finansiering, men att andelen för denna grupp kontinuerligt minskade i betydelse under perioden. Kategorin ’privata aktieinvesterare’ definieras i rapporten som alla typer av investerare som deltar i aktieemissioner utanför börserna.
Det enskilt viktigaste bidraget till minskning i betydelse för private equity var ett ökat antal börsnoteringar (Initial Public Offerings) med påföljande nyemissioner. Ytterligare ett viktigt bidrag till rapportens observation av sjunkande andelar för private equity var en uppgång för mjuka finansieringskällor, såväl från statliga verksamheter av typen Vinnova och Almi, som från europeiska stödprogram av typen Horizon 2020. Dessa båda kategorier utgjorde tillsammans 23 procent av alla finansieringshändelser under 2018.
– Kapital från statliga och EU-finansierade myndigheter spelar en viktig roll i finansieringen av life science-bolagen, både som en brygga till aktieemissioner och som ersättning för aktiekapital när detta inte är lika tillgängligt, säger Jonas Ekstrand.
Under 2018 minskade antalet börsintroduktioner på de dominerande svenska börslistorna – Nasdaq Stockholm, First North och Spotlight – men i gengäld ökade markant antalet omfinansieringar (refundings) av tidigare noterade bolag. Totalt emitterades nytt aktiekapital om 6,9 miljarder SEK i samband med omfinansieringar, klart över den nivå på 4,0 miljarder SEK som uppnåddes 2017. I 2017 års siffra har då Getinges emission om 4,3 miljarder SEK exkluderas för att öka jämförbarheten.
Ytterligare data från enkäten visar att inslaget av utländska investerare var lågt under perioden, vilket kan ses som en möjlighet för branschen att i större omfattning ta sig fram till ytterligare en viktig finansieringskälla, vid sidan av dem som beskrivits ovan. En uppgång för utländska investerares andel av antalet finansieringarna sågs under 2018.
– Att hjälpa till att öka utländska investerares kunskap om den svenska life science-branschen står högt i prioritet för alla initiativtagare till rapporten, säger Jonas Ekstrand och fortsätter.
– Betydelsen av ett starkt investeringsfrämjande som kan attrahera kompetent kapital till vår svenska life science-sektor är kritisk för att vi ska kunna vitalisera branschen, det är en slutsats vi drar. Här har det regionala och nationella investeringsfrämjandet en viktig roll.
SwedenBIO bedriver detta omvärldsarbete i nära samarbete med de investeringsfrämjande organisationerna Business Region Göteborg, Invest in Skåne och Invest Stockholm, som alla varit engagerade i framtagandet av denna rapport.
Rapporten Bridging the Gap kan laddas ned från SwedenBIOs hemsida https://swedenbio.se/rapporter/. Bridging the Gap är framtagen i samarbete med Westerberg Kommunikation AB.
För ytterligare information, kontakta Jonas Ekstrand, VD SwedenBIO på 070 302 08 96 eller jonas.ekstrand@swedenbio.se.
Branschorganisationen SwedenBIOs drygt 260 medlemsföretag har totalt 20 000 anställda som på olika sätt bidrar till utvecklingen av nya behandlingar för att förebygga och lindra ohälsa. Bland medlemmarna återfinns bolag som bedriver verksamhet inom läkemedelsutveckling, bioteknik, medicinteknik och diagnostik eller är experter inom bland annat affärsutveckling, finansiering, immaterialrätt och juridik.
Working for a successful life science industry The Life Science Industry has improved the lives of millions of people, has created enormous values and is one of the most beneficial industries to our society. SwedenBIO is one of Europe´s largest industry organisations representing more than 180 exciting member companies in Sweden. SwedenBIO is the industry´s only national organisation with a mission to promote an environment bringing success and growth to the entire Swedish Life Science Industry. Join and follow us: Twitter Linked In Youtube