2021-11-25 05:00Pressmeddelande

Årets finalister visar på stor bredd i branschen

Svensk life science står stark. När årets fem finalister till SwedenBIO Award utsetts, framgår att det finns en stor bredd, innovationskraft och ansvarstagande hos svenska life science-bolag. 

SwedenBIO delar årligen ut pris till ett life science-företag som utmärkt sig speciellt under året och bidragit till samhällelig nytta som understryker betydelsen av en framgångsrik life science-industri i Sverige. 

Årets nomineringar till SwedenBIO Award visar den fantastiska mångfald som finns inom svensk life science. Svenska life science-företag tar mark, inte bara genom banbrytande forskning och innovationer, utan genom smarta affärsmodeller i framkant och gemensamt ansvarstagande för att möta våra hälsoutmaningar.

SwedenBIO Award är branschens eget pris och delas ut i samarbete med HealthCap. Priset har delats ut varje år sedan 2007 för att uppmärksamma och belöna framgångsrika och föredömliga företag. Nu är årets fem finalister utsedda.

Här listas årets fem finalister i bokstavsordning:

ANTAROS MEDICAL är ett snabbväxande bolag som med imaging-teknologi i framkant hjälper läkemedelsutvecklande företag förstå hur läkemedel fungerar i kroppen. De skapar banbrytande kunskap och lösningar, vilket syns i en imponerande mängd forskningspublikationer och samarbeten med läkemedelsföretag över hela världen. De drar också många kliniska studier till Sverige.

BICO har skapat stor synlighet år life science-branschen. Genom sitt fokus på bio convergence tar de fram innovativa lösningar som förenar biologi och teknologier som robotik, datavetenskap, AI och 3D-bioprinting. Med sin affärsmodell utgör de en förebild som visar att svenska life science-bolag kan och bör ha stora tillväxtambitioner.  

GENOVIS erbjuder genom sina enzymer verktyg som underlättar och sparar tid för forskning och läkemedelsutvecklande företag. Genom att ta fram nya innovativa enzym-produkter underlättas utveckling och kvalitetskontroll av biologiska läkemedel samt även för terapeutiska applikationsområden inom genterapi.

VALNEVA sätter i år Sverige på den internationella vaccin-kartan, med avtal med EU om uppemot 60 miljoner doser av sitt Covid-19-vaccin och etablerandet av en storskalig fill & finish-fabrik som utökat vaccinbolagets produktionskapacitet i Sverige. Genom att våga satsa vände de motvinden med minskad efterfrågan på resevaccin till en medvind.

XBRANE skalar upp och är på god väg att få ut en portfölj av biosimilarer på marknaden, med sex nya patent beviljade och ansökan om marknadsgodkännande inlämnat till den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Med biosimilarer kan produktionskostnaderna för biologiska läkemedel reduceras kraftigt och därmed bli tillgängliga för fler.

Vinnaren tillkännages den 8 december kl. 17.00 på Grand hotell i Stockholm.

Media inbjudes att närvara under prisceremonin som avslutar konferensen SwedenBIO Summit. Är du intresserad av att närvara under SwedenBIO Summit, kontakta Helena Strigård.

Juryn 
Juryn består av SwedenBIOs styrelse: Lotta Ljungqvist, Testa Center-Cytiva, Christine Wesström, Sobi, Anders Persson, AstraZeneca, Kertin Falck, Pfizer, Niels Abel Bonde, Novo Nordisk Sweden, Per Samuelsson, HealthCap, Sana Alajmovic, Sigrid Therapeutics och Torkel Gren, Recipharm

Kontakt: Lotta Ljungqvist, Styrelseordförande SwedenBIO, lotta.ljungqvist@cytiva.com, 070-622 62 84


Om SwedenBIO

Branschorganisationen SwedenBIO arbetar för en konkurrenskraftig life science-sektor i Sverige. Vi gör det genom att skapa effektiva kontaktytor mellan sektorns olika aktörer, genom att bygga kunskap och genom att ge branschen en stark röst i samhällsdebatten. Våra drygt 300 medlemsföretag har totalt 20 000 anställda och bedriver verksamhet inom läkemedelsutveckling, bioteknik, medicinteknik och diagnostik eller är experter inom bland annat affärsutveckling, finansiering, immaterialrätt och juridik.